Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Sogne aften med billedhugger Claus Ørntoft

Dato
Tirsdag d. 14. september 2021, kl. 19:30
Sted
Sognegården, Kirkestræde 6, 9240 Nibe


Skulle det have forbigået nogens opmærksomhed, kom Claus Ørntoft f.1959 for alvor på Danmarkskortet i forbindelse med dronning Margrethes 70-års fødselsdag, hvor en af gaverne var en skulpturgruppe af denne til Marselisborg Slotspark. Dronningen kontaktede Claus Ørntoft inden udarbejdelsen. Hendes ønske var et værk som forholdt sig stedsbestemt til slotsparken. Et anliggende som ligger kunstneren meget på sinde når han udfører skulpturopgaver. Ørntoft har altid haft en særlig kærlighed til de romanske stenmestre som byggede de tidlige granitkirker i Danmark. Her brugte de dyret som sindbillede og fortælling om store kræfter man skulle tage sig i agt for, men som samtidig kunne give mennesket styrke.

Løven har haft en særlig betydning for Ørntoft i hele dennes produktion og giver en fin samklang som et symbol på styrke ved et af dronningens slotte. Det blev det faktum at der er tre løver i vores våbenskjold samt et hint til de ni hjerter i Rigsvåbenet som blev udslagsgivende for skulpturgruppens udformning. Et anliggende som også Grundtvig referer til i den kendte højskolesang – Velkommen i den grønne lund fra 1843: ” Vi føre løver i vort skjold af hjerter tæt omsatte, dem førte vi fra hedenold og ingen abekatte.” Den opgave blev afsluttet i 2012 og havde da været knap fem år undervejs.

Inden denne store opgave havde Ørntoft strøet en lang række granitskulpturer ud over det ganske land. Ikke mindst i Vendsyssel hvor han selv bor og arbejder. Ikke sjældent fabeldyr der giver associationer til mytologi og de store fortællinger.

Lige nu er Ørntoft aktuel med et stort anlagt værk i Aalborg C, som skal genskabe forbindelser til det gamle Aalborg med å-løb ned til fjorden. Det er Aalborg Kommune der har søsat projektet og er i gang med at søge fondsmidler. Ørntoft er midt i processen og det er blandt den han vil formidle i sit foredrag sammen med et tidshistorisk rids over dennes retrospektive forløb som professionel kunstner. Et forløb som tog sit afsæt i en uddannelse på Det Fynske Kunstakademi. Inden da havde Ørntoft nået at være udvekslingsstudent i Californien, gået på keramiklinjen på Designskolen Kolding samt været privat elev hos den islandske billedhugger Gestur Thorgrimson og nået at være produktudvikler hos LEGO-koncernen.

Vel mødt til en spændende aften hvor Ørntoft vil formidle glimt fra sit mangfoldige arbejdsliv som billedhugger i ord og billeder.

Menighedsrådet er vært ved et glas vin og en bid ost.

Ophavsret: